October 22, 2012

အမ်ဳိးသမီးမ်ား စားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား


အနက္ေရာင္ ဘယ္ရီသီး
အင္ဒီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး Phenolic Acids ဓာတ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။ အရသာရွိတဲ့ ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေသာက္သံုးႏိုင္ၿပီး ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီလည္း ေလာင္ကၽြမ္းေစႏုိင္ပါတယ္။

ကန္စြန္းရြက္
ရင္သားကင္ဆာကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အရြက္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တယ္လို႔ British အာဟာရဆိုင္ရာ ပညာရွင္ေတြကဆိုပါတယ္။ ကန္စြန္းရြက္မွာ ဗီတာမင္စီ၊ ဘီဝမ္း၊ ဘီစစ္၊ ဗီတာမင္ေကနဲ႔ အီး၊ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဇင့္ဓာတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြပါဝင္ၿပီး ပန္းသီး အစိမ္းေရာင္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြလည္း စားသံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။

မုန္လာဥနီ
အင္ဒီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ႂကြယ္ဝၿပီး အာဟာရျပည့္ဝတဲ့ အေရာင္ရင့္ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ကာ မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစၿပီး ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါတယ္။ သက္ႀကီးအတိတ္ေမ့ေရာဂါနဲ႔ မွတ္ဉာဏ္ပ်က္စီးမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

အနီေရာင္ ဂ႐ိတ္ဖ႐ုသီး
ကင္ဆာနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ကယ္လိုရီကို ေလာင္ကၽြမ္းေစကာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ အေရျပားကို က်န္းမာလွပေစတဲ့ ဂရိတ္ဖ႐ုသီးအနီေရာင္က ေဖ်ာ္ရည္အျဖစ္ ေန႔စဥ္ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။

ဗာဒံေစ့
ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့အဆီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ တျခားဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါဝင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္က်ေစဖို႔ ကူညီေပးၿပီး ႂကြက္သားတည္ေဆာက္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစကာ ကင္ဆာေရာဂါနဲ႔ ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

ဒိန္ခ်ဥ္
ပ႐ိုတင္း၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတကဆီယမ္၊ ဗီတာမင္ B12 နဲ႔ အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီးယားေတြ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဝမ္းဗိုက္ခ်ပ္ရပ္ေစကာ ခႏၶာကိုယ္ သြယ္လ်ေစပါတယ္။ အဆီထုတ္ၿပီးသားနဲ႔ အခ်ဳိေလွ်ာ့ထားတဲ့ဒိန္ခ်ဥ္ကို လတ္ဆတ္တဲ့ အသီးေတြနဲ႔ေရာၿပီး တစ္ေန႔ကို တစ္ခြက္ေလာက္ ေသာက္ေပးပါ။

ဆယ္လ္မြန္ငါး
ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ သက္ႀကီး အတိတ္ေမ့ေရာဂါ၊ ကင္ဆာ၊ အ႐ိုးအဆစ္နာက်င္မႈနဲ႔ စိတ္က်ေရာဂါေတြကို ကုစားႏိုင္တဲ့ သဘာဝဖက္တီး အက္စစ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အေမရိကန္ ႏွလံုးေရာဂါဌာနရဲ႕ ေလ့လာမႈေတြအရ တစ္ပတ္ကို ငါးတစ္ႀကိမ္ ပါဝင္ေအာင္စားတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

ပဲနီေလး
အမွ်င္ဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ၿပီး အသားဓာတ္နဲ႔ တျခားသံဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေသြးသၾကားဓာတ္ကို တိုးတက္ေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါတယ္။

သံလြင္ဆီ
ဗီတာမင္အီး ႂကြယ္ဝၿပီး ႏွလံုးက်န္းမာေစတဲ့ အဆီအျဖစ္ လူသိမ်ားပါတယ္။ သံလြင္ဆီဟာ ေလ့လာမႈေတြအရ အမ်ဳိးအစား ၂ ဆီးခ်ဳိေရာဂါကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္ျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာကို ေလ်ာ့ပါးေစျခင္း၊ ေသြးတုိးတာကို သက္သာေစျခင္း၊ ဦးေႏွာက္က်န္းမာေစျခင္း၊ အဆုတ္ရဲ႕ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစျခင္းနဲ႔ ဝမ္းဗိုက္ ခ်ပ္ရပ္ေစျခင္းစတဲ့ အက်ဳိးေတြရွိပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Modern Warfare 3